Nova Scotia Duck Tolling Retrievers.
Ik ben Helma van der Hamsvoord, sinds 1998 ben ik besmet met het toller virus, oftewel de Nova Scotia Duck Tolling Retriever.

In dat jaar ben ik toen begonnen met de zoektocht naar de juiste toller. Eerst in Nederland aan het kijken geweest, maar helaas vond ik daar niet de tollers waarvan ik dacht, JA!! Maar bedacht me dat ze misschien in hun land van oorsprong anders zouden zijn. Want wat ik in de boeken las en in video’s zag was anders dan wat ik hier in Nederland zag. Dus, hop het vliegtuig in naar Calgary in Canada. Van tevoren natuurlijk al wel contact gelegd met fokkers bij wie ik dacht het type toller te vinden wat mij aantrok tot het ras. Ik ging op kennel bezoek bij Veronica Kierzek en Elaine MacDonald van de Caltansis kennel. Daar aangekomen liep er een reu rond die alles had wat ik zocht in het ras. Maar wat schets mijn verbazing. Deze reu was op “werk” vakantie in canada vanuit Belgie! Zijn naam was Decoymans Piper Bracken, Safran, van kennel of Great Pleasure uit België. Tja, en daar vlieg je dan zo ver voor. 

Safran is de vader van mijn eerste reu, Zz Redhead of Great Pleasure, roepnaam Red. Daarna kwam er nog een dame bij, Cashel Vale of Great Pleasure, roepnaam Cash. En deze twee zijn de basis van mijn kennel, from Cashel Vale.

Mijn doelstelling bij het fokken van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever is het behoud van het ras zoals het van oorsprong bedoeld was. Een jachthond gespecialiseerd in de eendenjacht, maar ook een hond die graag s’avonds gezellig binnen bij je komt zitten oftewel je beste vriend. Werkwillig, speels, humor maar zacht van karakter. Gezondheid, karakter en de looks van een Toller gaan hier hand in hand.

Dank je wel Red en Cash.
Zonder jullie was dit nooit mogelijk geweest.